Toti cei implicati in domeniu doresc stabilitate

La un an de la parasirea pozitiei sale din fruntea Oficiului National pentru Jocuri de Noroc (ONJN) am considerat ca este oportun sa o avem din nou in paginile revistei noastre pe fosta presedinta a institutiei, Odeta Nestor. Acum avem ocazia sa aflam mai multe opinii ale dansei legate de ceea ce se intampla pe piata, in general, despre proiectele in care s-a implicat, inclusiv in cel legat de aprobarea impozitarii la sursa a castigurilor rezultate din jocurile si pariurile online, despre planurile de viitor si multe altele.

A trecut 1 an de cind ati parasit functia de presedinte a ONJN, va rog sa ne spuneti daca sunteti multumita de ce ati realizat in timpul petrecut in fruntea Oficiului si care credeti ca sunt cele mai importante realizari din timpul mandatului dumneavoastra?Sigur ca sunt multumita. In primul rand pentru ca am construit o institutie si am creat o echipa de la zero, plecand doar de la o hotarare de numire a mea in demnitatea publica si de la un sediu, care faptic era o incapere cu doua birouri, situat la parterul Ministerului Finantelor Publice. Am lasat aceasta institutie functionala in cei mai buni parametri, cu 180 de angajati, cu o locatie invidiata, cu masini noi, cu o legislatie functionala si nu in ultimul rand o institutie apreciata de toti cei care au auzit de ONJN in tara si afara. Fac aceasta precizare cu trimitere la rezultatele avute, rezultate ce se regasesc in rapoartele de activitate ale institutiei, dar si la rapoartele Curtii de Conturi ce a verificat activitatea institutiei in perioada in care am condus-o si in care, spre deosebire de multe alte institutii publice, nu s-au consemnat nereguli datorate conducerii sau angajatilor.

In al doilea rand, in perioada mandatului meu de presedinte am propus masuri si mecanisme legale si institutionale care sa reglementeze mult mai coerent si eficient piata jocurilor de noroc in general, raspunzand in acest fel dinamicii pietei atat pentru operatori, pentru jucatori, cat si pentru alti actori din piata (furnizori de echipamente si servicii conexe domeniului jocurilor de noroc).

In al treilea rand, spre deosebire de alte state europene, am reusit sa reglementam cu succes o zona ilegala din piata jocurilor de noroc, respectiv jocurile de noroc online si mai mult, sa incasam la bugetul statului sume considerabile din penalitatea platita aferenta perioadei in care operatorii nu au detinut licenta. Aceasta reglementare adoptata de Romania este apreciata de operatorii din piata si este data exemplu de bune practici aproape la fiecare conferinta internationala ca fiind o reglementare foarte buna a domeniului.

Va rugam sa ne spuneti in ce proiecte v-ati implicat in timpul scurs de la parasirea Oficiului si pana acum? Avand in vedere experienta si rezultatele obtinute in calitate de conducator al ONJN, ulterior dupa schimbarea din functie am fost solicitata sa conduc Asociatia Operatorilor de Jocuri de Noroc la Distanta din Romania. In plan personal desfasor activitati de consultanta in alte state din Europa, Africa, America in domeniul jocurilor de noroc online, cat si pe strategii de monitorizare si control a intregului domeniu de jocuri de noroc. Care sunt principalele probleme pe care le-ati intampinat de la preluarea functiei de Presedinte a Asociatiei Organizatorilor Jocurilor de Noroc la Distanta?

Luarea deciziilor este procesul cel mai anevoios deoarece orice propunere sau solicitare trebuie fundamentata, transmisa operatorilor din asociatie si ulterior trebuie gasita formula comuna agreata de toti membrii. Cateodata interesele operatorilor pot fi diferite intre cei mici si cei mari sau intre diferitele activitati, poker, pariuri, casino. Cateodata modelele sau optica de business ale companiilor sunt total diferite, mai ales ca operatorii de online sunt companii mari care opereaza in multe jurisdictii avand strategii diferite in functie de acestea si de legislatiile existente. Rolul meu este foarte important sa explic cu argumente tuturor membrilor cum functioneaza piata romaneasca, care este interpretarea legislativa si sa reusesc sa ii conving sa avem in final o propunere unitara. Adoptarea liniei comune este cea mai dificila.

Un mare plus in viata consumatorilor de pariuri si jocuri online a fost aprobarea impozitarii la sursa a castigurilor rezultate din jocurile si pariurile online. A fost greu sa obtineti dumneavoastra, ca si reprezentant al operatorilor de jocuri online, aceasta modificare a codului fiscal?

Aceasta propunere a mea a fost facuta inca de pe vremea in care conduceam ONJN-ul. Am sustinut tot timpul aceasta modificare deoarece sunt convinsa ca este o propunere in care toate partile implicate castiga, statul, jucatorii si operatorii. Jucatorii nu vor mai trebui sa tina evidenta castigurilor, sa faca cozi la ANAF, operatorii nu vor pierde din clienti ca urmare a raportarilor gresite urmate de penalitati foarte mari, iar ANAF-ul nu mai trebuie sa proceseze toate declaratiile jucatorilor, deoarece ele sunt raportate de operatori si taxele platite lunar de acestia. Apoi toate acestea sunt verificate de auditori independenti. Daca a fost greu sau usor nu mai conteaza dupa ce reusesti sa realizezi ce ti-ai propus. Eu prin experienta pe care am avut-o la ONJN am inteles cum functioneaza procesul legislativ si factorii de decizie de atunci si de acum au capatat incredere ca ceea ce propun spre modificare produce efecte pozitive si de fiecare data am avut argumentele legale, astfel incat propunerile mele sa se materializeze si sa fie asumate de cei care le aproba.

Operatorii sunt pregatiti pentru aceasta schimbare legislativa? Cat timp le ia ca sa isi puna la punct sistemele si a se pregati pentru aceste modificari?

Asociatia pe care o reprezint nu are situatia tuturor operatorilor din piata. Viitorul ne va arata cum va functiona aceasta modificare. Unii operatori sunt pregatiti deoarece am purtat cu ei discutii de cand a fost propunerea facuta in Senatul Romaniei. In mod normal modificarea, ca procedeu ethnic, nu este dificila. Dar in functie de structura tehnica a echipamentelor fiecarui operator si de solutia aleasa, e posibil sa trebuiasca recertificarea sistemelor de joc sau de securitate, a platformelor folosite. Din partea Asociatiei am solicitat oficial Ministerului un termen de implementare de 6 luni, dar acesta Nu a fost preluat in OUG deoarece Ordonantele de Urgenta trebuiesc motivate de ce modificarile sunt urgente, ori un termen de 6 luni in interiorul acesteia nu a fost aprobat.

O buna perioada de timp v-ati aflat in fruntea ONJN, adica “ati lucrat la stat”, actualmente va aflati de cealalta “baricada” in fruntea Asociatiei Organizatorilor Jocurilor de Noroc la Distanta, care sunt principalele problemele pe care le intampinati? Sincer, cred ca la ONJN nu se mai lucreaza (sa spun asa) la aceeasi intensitate si rezolvarea problemelor operatorilor sufera intarzieri. Dar poate fi doar o parere subiectiva. Cu toate ca majoritatea operatorilor cu care discut imi spun acelasi lucru. Dar va pot da cu siguranta cateva exemple. Chiar daca legea nu s-a modificat, operatorii primesc opinii si solicitari din partea ONJN absolut contrare celor pe care le au primit pe timpul mandatului meu in conditiile in care de la directori in jos sunt aceeasi functionari care au emis puncte de vedere si atunci si acum, deoarece Presedintele nu semneaza singur. Acest lucru nu are decat o explicatie, or pe vremea mandatului meu au dat opinii ilegale or acum fac un mare abuz interpretand legea diferit. Situatiile acestea sunt tot mai dese ceea ce duce la o instabilitate a operatorilor, iar a celor din online care au departamentele juridice in alte tari este foarte complicat sa le explic ca pe aceeasi lege de la aceeasi institutie ai doua opinii legale, chiar daca legea nu s-a modificat. Sunt in situatia in care nu am argumente sa le explic ca in acest an au alta taxa de plata decat in ceilalti ani, iar daca nu o platesc la nivelul solicitat acum de ONJN exista posibilitatea sa nu se aprobe autorizarea in aceleasi conditii legale. Legea prevede intalniri regulate ale asociatiilor operatorilor din domeniu cu conducerea ONJN pentru dezbaterea problemelor pietei, informatiile mele spun ca acest lucru nu se mai intampla.

Care considerati ca sunt principalele probleme cu care se confrunta industria romaneasca de jocuri de noroc in integralitatea ei?

Probleme, fara indoiala au fost, sunt si vor fi in piata ca in orice alt domeniu. Aceasta situatie este data in principal de dinamica domeniului, de dezvoltarea tehnologiei si a mecanismelor de integrare si de multitudinea si diversitatea jocurilor concepute. In opinia mea, principala problema tine de gradul de pregatire profesionala a celor ce evalueaza acest domeniu. Fara o pregatire corespunzatoare a persoanelor care aplica legea in a aproba functionarea diferitelor tipuri de activitati sau jocuri sau a celor care o controleaza efectiv, rezultatele generale pentru functionarea domeniului nu pot fi cele mai bune. Unde vedeti industria de jocuri de noroc din Romania in urmatorii 5 ani? In Romania, in contextual actual, nu cred ca vor fi modificari majore. Desigur ca mai sunt lucruri de facut, dar acestea nu sunt de anvergura. Mai repede de corelare si ,,acord fin”, sa ma exprim asa. Toti cei implicati in domeniu doresc stabilitate.

Care sunt planurile dumneavoastra de viitor din punct de vedere profesional?

Ca Presedinte al ONJN am venit din domeniul jocurilor de noroc si m-am intors in acelasi domeniu. Insa cu o experienta mult mai mare. Personal, nu pot face altceva decat sa continui sa profesez oferind consultanta de specialitate sau participand efectiv la constructia unor proiecte la nivel de strategii ale unor tari nereglementate oferindu-le drept exemplu ceea ce am realizat in Romania, iar asta este cartea mea de vizita. Am fost surprinsa placut sa fiu solicitata in tari in care nici ca turist nu m-as fi gandit ca o sa ajung, tari cu potential financiar foarte mare si cu probleme pe care nu stiu sa le gestioneze in domeniul jocurilor de noroc, neavand experti pe un domeniu de nisa, asa cum sunt jocurile de noroc. Domeniul jocurilor de noroc online este unul foarte tehnic. Dar el functioneaza la fel peste tot in lume. Odata ce l-ai inteles, il poti aplica si dezvolta oriunde in lume.