Retrospectiva anului 2018 pentru AOJND

Anul 2018 a marcat pentru Asociația Organizatorilor de Jocuri de Noroc la Distanță o serie de evenimente, provocări dar și realizări. Astfel, la final de an, AOJND a reușit să se impună în mediul asociativ ca singura asociație de profil care reunește majoritatea companiilor de jocuri de noroc online.

Misiunea Asociației Organizatorilor de Jocuri de Noroc la Distanță și în anul 2018 a avut scopul de a conecta și aduce împreună operatorii de jocuri de noroc la distanță și instituțiile Statului, punându-le membrilor săi la dispoziție instrumente prin care să se manifeste profesional pe piața jocurilor de noroc din România.

Promovarea și protejarea drepturilor și intereselor operatorilor de jocuri de noroc la distanță din România; crearea unui mediu competitiv în piața companiilor de jocuri de noroc la distanță; sprijinirea Autorităților în perfecționarea cadrului de reglementare, dar și dezvoltarea domeniului într-un cadru responsabil, spre beneficiul publicului și al economiei românești au reprezentat o parte din prioritățile agendei AOJND pentru anul 2018.

Până la momentul actual, Asociația Organizatorilor de Jocuri de Noroc la Distanță continuă demersurile începute anul acesta referitor la problematicile jocurilor de noroc la distanță.

Așadar, până la momentul actual, pe agenda Asociației Organizatorilor de Jocuri de Noroc la Distanță se regăsesc următoarele problematici:

DEZBATERE ÎN CADRUL COMISIILOR PARLAMENTARE ÎN LEGĂTURĂ CU TAXAREA JOCURILOR DE NOROC ONLINE

Asociația a fost prezentă la toate ședințele Comisiei Buget-Finanțe din cadrul Camerei Deputaților, unde s-au discutat schimbări legislative privind proiectul de lege referitor la respingerea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 42/2015 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul jocurilor de noroc.

AOJND, reprezentat de către doamna Președinte Nestor, a susținut interesele membrilor asociației luând cuvântul de mai multe ori în cadrul Comisiilor, arătând astfel că există un control impus asupra operatorilor, în România colectându-se anual milioane de euro din încasările acestora.

Totodată, Dna. Nestor a susținut ideea conform căreia taxa de autorizare este echivalentul unui impozit pe profit, așadar Statul Român, impunând taxarea bonusurilor care se adaugă la cei 16% impozit, astfel taxa platită acum de operatorii de jocuri de noroc în online ajungând la minim 20%. Un alt punct de vedere adus de doamna Președinte a arătat că o impozitare mai mare ar trimite operatorii în piața neagră și gri, așa cum există exemplul celorlalte țări europene.

MODIFICĂRILE LEGISLATIVE CE PRIVESC INSTRUCȚIUNILE / OUG 77/2009 – Ordin de Președinte PRIVIND BONUSURILE ȘI PROMOȚIILE LEGIFERATE

Referitor la modificarea legislației privind bonusurile și promoțiile legiferate, AOJND a solicitat în cadrul ultimelor Consilii Consultative pentru clarificare, emiterea unui Ordin și analiza tuturor articolelor din lege privind bonusurile și promoțiile pentru a se face delimitarea strictă între avizare și notificare și pentru a înlătura o problemă comună în cadrul membrilor asociației, asupra a ceea ce înseamnă bonus și promoție pentru o bună practică și pentru eliminarea confuziilor create de cei doi termeni. În acest sens, AOJND va primi draftul ordinului spre consultare.

MODIFICĂRILE LEGISLATIVE ALE CODULUI DE REGLEMENTARE A CONȚINUTULUI AUDIOVIZUALULUI ÎN CEEA CE PRIVEȘTE PUBLICITATEA TV LA JOCURI DE NOROC PUBLICAT DE CNA

AOJND a participat activ în cadrul tuturor ședințelor din cadrul Consiliului Național al Audiovizualului, propunând amendamente în vederea permiterii publicității Jocurilor de Noroc înainte de ora 23.00, și în contextul evenimentelor sportive transmise în direct.

Dna. Președinte, Odeta Nestor, a luat cuvântul în cadrul acestor ședințe, susținând amendamentele propuse de AOJND, urmând să transmită membrilor decizia Consiliului Național al Audiovizualului referitoare la aprobarea publicității în timpul evenimentelor sportive cu delimitări clare asupra timpului de emisie – înainte și după evenimentul sportiv. Doamna Președinte a precizat că va cere clarificări Consiliului Concurenței până la publicarea legii, în acest sens.

REPREZENTAREA MEMBRILOR AOJND în cadrul Consiliului Consultativ de pe lângă ONJN

Asociația Organizatorilor de Jocuri de Noroc la Distanță este reprezentată prin doamna Președinte Nestor în cadrul Consiliului Consultativ de pe lângă Oficiul Național al Jocurilor de Noroc, astfel că membrii acesteia ori de câte ori au o propunere, sau vor să semnaleze o problemă, au un cuvânt de spus în cadrul Consiliului prin AOJND.

MASA ROTUNDĂ PRIVIND PROBLEMELE DE ACTUALITATE DIN GAMBLINGUL ROMÂNESC

În luna iunie a acestui an, AOJND a organizat un eveniment sub forma unei mese rotunde cu privire la problemele de actualitate din gamblingul românesc la care au participat atât autorități ale Statului Român reprezentate de Consiliul Concurenței, Agenția Națională Anti Fraudă, Oficiul Național al Jocurilor de Noroc, Consiliul Național al Audiovizualului, Oficiului Național de Prevenire și Combatere al Spălării Banilor, cât și operatori ai jocurilor de noroc. Întâlnirea a marcat un punct extrem de important în relațiile bilaterale dintre operatori și Statul Român, deschizând astfel calea către un dialog care să permită o mai bună funcționare și reglementare în acest domeniu.

Campania JOC RESPONSABIL

În luna octombrie a acestui an, în cadrul Comitetului Executiv EUROMAT, AOJND s-a alăturat demersurilor asociației JOC RESPONSABIL, program dedicat persoanelor ce se confruntă cu probleme de joc și care oferă un ajutor real acestora. Acesta are ca scop prevenirea, identificarea și asistarea jucătorilor cu probleme legate de jocurile de noroc și propune un program de intervenție eficient, nu doar pentru persoanele care se confruntă cu acest fenomen, ci și pentru familiile acestora.

Odeta Nestor: “Pe final de an, doresc să le mulțumesc tuturor membrilor și partenerilor AOJND care au crezut în demersurile acestei asociații, să le confirm că și în 2019, asociația va continua să susțină interesele companiilor de gambling românești din online, poziționându-se în continuare o voce fermă în apărarea drepturilor tuturor operatorilor jocurilor de noroc la distanță. Sărbători Fericite și un An Nou plin de realizări!”